El període mitjà de pagament a proveïdors de l’Ajuntament d’Almassora s’ha situat en 27,5 dies, 2,5 per sota del termini de 30 dies que estableix la llei 15/2010 per a les administracions públiques. Així queda reflectit en l’informe de control financer del segon trimestre emès pel departament d’Intervenció i que serà presentat al ple ordinari de demà dijous.

L’estudi també detalla les dades relatives al temps que tarden a registrar-se les factures (2,1 dies), a traslladar-se al gestor i tramitar la seua conformitat (6,6 dies) i a rebre aprovació (8,7 dies). Després de realitzar-se tot el procediment de control i autorització pertinent, l’Ajuntament d’Almassora gestiona el pagament en un període de 10,1 dies de mitjana, unes dades que han sigut extretes per l’interventor municipal de la mostra aleatòria de factures sobre la base de la qual ha realitzat aquest informe.

L’edil d’Hisenda i Activitats, Roger Beltrán, ha assegurat que “la introducció de la factura electrònica ha sigut clau per a agilitzar els tràmits i reduir el període mitjà de pagament, una cosa molt necessària en un àrea amb tanta activitat com és l’econòmica”. Beltrán destacat les dades posat que “situen a Almassora molt per sobre de la mitjana nacional en conte a períodes de pagament i ens permeten donar una bona garantia de solvència als nostres proveïdors” i ha assenyalat que “el nostre és dels pocs ajuntaments que ha realitzat un informe d’aquest tipus, el que ens permet millorar trimestre a trimestre”.

Una altra de les conclusions és el bon funcionament de la plataforma de gestió de factures electròniques, que segons l’informe evita que cap factura quede retinguda. El text arreplega també el procediment que segueixen els tècnics respecte al registre comptable. Destaca el registre de les factures que encara s’accepten en paper, que contempla totes les dades necessàries per a ser fàcilment localitzades, i l’àmplia informació que el protocol establit permet oferir respecte al rebuig de pagaments o el reconeixement d’obligacions pendents d’aplicar al pressupost.

Cal recordar que l’Ajuntament d’Almassora va comunicar el passat mes de gener als proveïdors amb perfil de societat anònima o limitada la necessitat de presentar les factures per via electrònica, una obligació que el consistori va fer extensiva a totes els pagaments, independentment del seu import, a partir de l’1 de gener d’enguany. A més de rebaixar del període de pagament, aquesta mesura disposada en l’article 4 de la Llei 25/2013 del 27 de desembre, ha permès la reducció del consum de paper en l’administració local. El procediment tradicional implicava la presentació de factures a través del SIAC, amb la conseqüent dilatació dels terminis i de la despesa administrativa.