compromis_plaça_santa_isabelEn les darreres setmanes, Compromís ha mantingut reunions amb les AMPA dels diversos centres d’ensenyament d’Almassora. Una reivindicació unànime que ens han plantejat les AMPA era la necessitat d’obrir els menjadors escolars durant els mesos de juny i de setembre. Hem de recordar que enguany la Conselleria d’Educació va decidir que les classes a Infantil i Primària començaren el dia 3 de setembre. Això fa que durant quasi tot el mes de setembre els xiquets vagen a l’escola.

Durant les dos dos últimes dècades la societat valenciana ha experimentat transformacions socials molt importants. La progressiva incorporació de la dona al món del treball, els canvis en l’estructura social de la família o l’heterogeneïtat, cada vegada més gran, dels horaris laborals en són una mostra. La impossibilitat de poder atendre adequadament els fills en determinades franges horaris ha propiciat l’aparició de noves demandes per part de les famílies. La resposta a moltes d’aquestes necessitats s’han desenvolupat en el context de l’escola. Els menjadors escolars en serien, l’exemple més clar. En resum, en els darrers 25 anys els menjadors escolars s’han convertit en una necessitat per a moltes famílies i en un servei imprescindible que han d’oferir la majoria dels centres docents.

Per totes estes raons, Susanna Nicolau va presentar una moció en el ple de dilluns en la qual proposava que l’Ajuntament d’Almassora reclamara a la Generalitat l’obertura els menjadors escolars en els mesos de juny i setembre. Com que l’ensenyament públic no és una prioritat per a la Generalitat, governada pel PP, vam plantejar que l’Ajuntament estudiara la possibilitat d’assumir la gestió i l’organització dels menjadors durant els mesos de juny i setembre.

No confiàvem que la Generalitat fera cas a una petició de l’Ajuntament d’Almassora relacionada amb la necessitat d’obrir els menjadors en juny i setembre, perquè els nou anys en barracons del Regina Violant són una prova de pes. Des del PP es va respondre a Susanna Nicolau que estarien disposats a votar favorablement la moció si només incloïa la petició a la Generalitat, perquè segons el portaveu de l’equip de govern els menjadors no eren una competència dels ajuntaments.

Si anem a Google i escrivim “menjador escolar gestió municipal” trobareu que a Catalunya hi ha molts municipis (Cerdanyola del Vallés, Parets del Vallés, Sabadell, l’Hospital de Llobregat) que s’encarreguen dels menjadors. Tornem novament a Google i escrivim “comedor escolar gestión municipal”. Ens trobem que l’Ajuntament de Jaén té un reglament que regula el funcionament dels menjadors escolars. En este document es parla de la qualitat dels menús, del personal que s’encarrega del servei dels menjadors, del preu, etc. A Galícia, l’Ajuntament de Santiago de Compostel·la ha fixat en 2,93 euros, per dia, el preu del menú a migdia, mentres que els xiquets que desdejunen a l’escola matinera paguen 2,04 euros.

Si un Ajuntament té la voluntat política d’assumir la gestió dels menjadors escolar ho pot fer. El PP d’Almassora, com fa sempre amb les nostres propostes, assegura que no són viables perquè que no són competència dels municipis. Ells sabran què fan, quan voten en contra de les propostes de Compromis, i en este cas dels menjadors escolars en els mesos de juny i setembre. No voten en contra de les mocions de Compromís, voten en contra de la millora de la qualitat de vida dels veïns d’Almassora. I un Ajuntament, com hem demostrat, pot fer-se càrrec dels menjadors escolars. Una altra cosa és que el PP d’Almassora no ho vulga.