L’Ajuntament d’Almassora bloquejarà per tercera vegada en menys de dos anys la pujada de l’IBI plantejada pel Govern de Mariano Rajoy. El Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques ha sol·licitat al consistori l’aplicació d’un increment del 5% en els valors cadastratals, una proposta que ha rebut, de nou, la negativa de l’executiu local.

La iniciativa de l’Estat afectaria directament als padrons dels sòls urbans, rústics i industrials pels quals, en paraules de l’alcaldessa, Susanna Nicolau, “els veïns ja paguen suficients impostos”. “La càrrega fiscal dels contribuents, que cada any fan front a nombrosos tributs, no pot augmentar-se més encara mentre la situació econòmica de les famílies no millore”, ha asegurat la primera edil.

A pesar que el termini atorgat pel Cadastre perquè l’administració local es pronuncie respecte a l’increment de l’impost finalitza el pròxim 31 de maig, l’equip de govern ja ha resolt que la seua resposta serà negativa. Aquest serà el tercer bloqueig que l’Ajuntament exerceix a la pujada de l’IBI als veïns de l’Almassora, després dels intents de Ministeri al juliol de 2015 i al maig de 2016 d’obtenir el consentiment del consistori per pujar l’IBI.

Amb les xifres actuals sobre la taula, la previsió d’ingressos per a l’exercici de 2017 després del cobrament dels impostos derivats dels béns de naturalesa rústica serà de 59.100 euros, mentre que els ingressos per immobles urbans seran de 6.750.000 euros. A més l’administració local aplica des del passat any una rebaixa del 3% a aquells veïns que domicilien el pagament d’aquests tributs.

Cal recordar que l’Ajuntament d’Almassora ha engegat un sistema d’enquestes mitjançant el qual els veïns podran valorar el funcionament dels serveis econòmics, així com aportar informació sobre l’ús de la pàgina web i l’aplicació mòbil municipals a l’hora de tramitar assumptes fiscals i tributaris. Així mateix, el qüestionari planteja la introducció de noves mesures com la bonificació del 5% en domiciliar els pagaments d’impostos o l’eliminació de la taxa de brosses després de gravar les borses de brossa, de manera que la quantitat abonada s’adaptari a la freqüència d’ús del servei de cada llar.