L’Ajuntament d’Almassora ha activat aquesta mateixa setmana el procediment mitjançant el qual el personal dels Serveis Socials municipals valorarà els casos de persones en situació de dependència que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives designe. Amb aquesta mesura, l’administració autonòmica cerca agilitzar el procés d’avaluació i que els afectats reben els subsidis i el suport mèdic que els corresponen en un menor termini de temps.

Inicialment, el Consell ha traslladat 43 casos a l’administració local, que seran avaluats per personal municipal especialitzat seguint els barems que utilitzen els inspectors autonòmics. Les dades relatives a les capacitats físiques i psíquiques dels malalts, així com la seua independència en la realització de tasques bàsiques seran comunicats al Consell. Allí, una comissió estudiarà cada expedient i resoldrà el grau de dependència i l’ajuda associada a aquest.

Per a la gestió de les valoracions, l’executiu valencià ha proporcionat a l’Ajuntament d’Almassora material informàtic i el tècnic responsable ha rebut formació per al maneig dels programes que utilitzaran tots els avaluadors per a fer arribar la informació. Inicialment, els especialistes de la Conselleria seguiran visitant alguns domicilis fins que el nou protocol estiga assentat.

L’edil delegada de Serveis Socials i Sanitat, Diana Belliure, ha assegurat que el nou mètode aportarà una valoració “més pròxima”. “El tècnic coneix els casos d’a prop i, per tant, la informació que aporte reflectirà amb major exactitud la situació de les persones afectades”, ha destacat la regidora. Belliure ha recordat que “només els casos que el Consell assigne seran avaluats des de l’Ajuntament, en cap cas l’administració local estableix les prioritats”.

Cal recordar que durant l’exercici de 2016, les sol·licituds de reconeixement de la situació de dependència registrades en els Serveis Socials d’Almassora van créixer un 37%. El consistori va apuntar a l’increment de les ajudes per als cuidadors com una de les causes d’aquest repunt, ja que és freqüent que les famílies amb persones dependents al seu càrrec prioritzen l’estada del malalt en la llar.

Per aquest motiu, aquest tipus d’ajudes per als cuidadors registren major nombre de demandes. En segon lloc, estan les sol·licituds per a l’accés a residències mentre que el tercer lloc l’ocupen les peticions per a l’ús de centres de dia. En quart lloc, figuren les sol·licituds per al servei de teleassistència, que és compatible amb altres prestacions en les quals el beneficiari resideix en el domicili parcial o permanentment.