L’Ajuntament d’Almassora tancarà 2017 amb un deute de 5.023.258,89 euros, la xifra més baixa dels últims 10 anys, després d’aplicar una amortització anual propera al mig milió d’euros. La dada dista enormement dels 11.822.487,63 euros contrets pel consistori en 2013 i supera tots els registres aconseguits per l’anterior equip de govern durant les dues últimes legislatures. Tal com assenyala la Intervenció municipal, el nivell d’endeutament és del 24% i baixarà fins al 23,77% en finalitzar el pròxim any.

Aquesta anàlisi respon a les pretensions del Compromís i PSPV de millorar les xifres actuals, de manera que el pressupost de 2017 presentat aquest divendres per l’alcaldessa, Susanna Nicolau, i la primera tinent d’alcalde, Merche Galí, inclou una amortització de deute de 568.568,48 euros enfront dels 489.000 euros previstos en l’exercici vigent fins a aconseguir els 5.023.258,89 euros de deute pendent. D’aquesta forma es reduiran també els interessos que paga l’Ajuntament amb la recaptació ciutadana, xifra que passarà dels 111.380,00 euros previstos en l’exercici 2016 a 105.170,41.

La memòria dels comptes que aprovarà el ple el 12 de desembre reconeix la reducció de l’endeutament per valor de 673.627,77 euros al llarg de 2017. Aquest fet situa a Almassora com un dels municipis menys endeutats del seu entorn, “una línia que ens comprometem a mantenir en aquests pressupostos”, van defensar Nicolau i Galí.

Mostra d’açò és que el consistori finançarà la totalitat de les inversions previstes per a 2017 amb fons propis, evitant sol·licitar finançament a entitats bancàries i, per tant, els interessos que els veïns d’Almassora han fet front i continuaran fent fins que la localitat afronte els compromisos externs contrets durant el passat mandat.

L’exemple més evident són els quatre crèdits per valor de 3,1 milions d’euros signats en 2013 per a afrontar les despeses derivades de la sentència pel Pla Especial de Reserva de Sòl de l’avinguda de la Generalitat. La sentència judicial va obligar al consistori a pagar 7.857.328 euros més interessos i va disparar el seu deute fins al 48,14% a l’inici de 2014. Un any després l’endeutament municipal es mantenia aleshores per sobre dels 7,2 milions (30%).

L’equip de govern ha insistit que la “excel·lència” de la gestió econòmica defensada en el seu moment per Vicente Casanova i el seu equip no es reflecteix en el balanç de deute de l’última dècada, atès que en cap dels exercicis analitzats la xifra se situa en el llindar dels cinc milions d’euros. Al marge dels becs experimentats amb motiu de la sentència judicial, entre 2007 i 2015 l’endeutament de l’Administració local sempre va superar els sis milions d’euros.

Publicat diumenge 28 de novembre al diari digital “El Periòdic”