Al mes de setembre de 2014, Xavier Trenco va denunciar que vora vint alumnes de l’IES Álvaro Falomir havien començat el curs sense llibres per les dificultats econòmiques de les famílies. Esta situació, molt probablement, es va repetir en la resta de centres educatius d’Almassora. Per això, vam presentar una moció al ple del mes d’octubre en la qual reclamàvem una partida en el pressupost de Benestar Social destinada a cobrir els costs dels llibres de text i el material escolar d’alumnes sense recursos. En eixe ple, al mes d’octubre, tots els grups votaren favorablement la iniciativa de Compromís per Almassora. Proposàvem també que les ajudes per adquirir llibres i material escolar s’havien de gastar en llibreries o papereries de la nostra ciutat, així reforçàvem els establiments locals. Durant el debat al ple, Susanna Nicolau va explicar que les famílies sense faena, i amb ajudes de menys de 500 euros, primer havien de menjar i, en segon lloc, situaven l’ensenyament.

També vam denunciar la retallada, en beques, per part de la Generalitat, a la vegada que recordàvem la situació de 3.000 persones d’Almassora sense faena i sense recursos per poder comprar els llibres. Ja fa dos anys que el Cónsell no dóna beques per a llibres de text i material escolar, unes ajudes que, d’altra banda, no permetien cobrir les despeses. Per a Compromís, l’ensenyament no només és un pilar de l’Estat de Benestar, sinó també l’única alternativa per poder millorar en un futur la situació de les famílies que pateixen la crisi.

En els Serveis Socials no hi havia una partida específica per tractar esta situació. La proposta de Compromís per Almassora va fer que l’interventor de l’Ajuntament reclamara la creació d’una línia concreta d’ajudes a través d’emergència social.  En la reunió dels portaveus dels grups municipals, abans del ple de hui dilluns, es va decidir que els alumnes repetidors també rebran esta ajuda. Els estudiants amb problemes d’absentisme també poder accedir a este recurs de Serveis Socials, sempre que no mantinguen eixe comportament. El ple de hui dilluns servirà perquè s’aprove el document que regularà la concessió les ajudes destinades a llibres i material escolar. En resum: la nostra proposta traslladada al ple del mes d’octubre és ara una realitat.