Ja reclamàvem l’any 2008 -poca broma, en 2008- un Pla Especial per al nucli antic d’Almassora i d’esta forma evitar el deteriorament de la Vila. Proposàvem, aleshores, descomptes per a les llicències d’obra i d’esta manera aturar el procés d’abandonament. El que vam defendre a l’Ajuntament era que es desenvolupara un Pla Especial perquè des de 2005 la Vila té el tractament de monument històric.

Al ple de desembre de 2014, des de Bloc-Compromís plantejàrem que s’iniciaren de forma immediata els treballs per redactar eixe pla urbanístic especial, d’acord amb la normativa urbanística valenciana i amb el que preveu el Pla General d’Ordenació Urbana d’Almassora. La Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat protegeix alguns dels llocs més característics del nucli històric, com els porxos de la plaça Major, el tros de muralla del segle XIII de l’avinguda de Borriana o l’església de la Nativitat.

Els veïns de la Vila han reclamat mesures per millorar la situació d’aquesta zona d’Almassora. Per exemple, critiquen que es permeta l’obertura de les colles durant tot l’any, ja que segons els residents del nucli històric pateixen molèsties per culpa de sorolls o altres comportaments incívics. En aquest sentit, al mes de novembre ens vam reunir amb el representants dels veïns de la Vila per conéixer directament quines eren les les seus reivindicacions.

Des de Compromís considerem que la deixadesa durant els anys de govern del PP ha fet que el nucli històric d’Almassora haja perdut a poc a poc els comerços i l’activitat econòmica, s’hagen degradat edificis i augmenta el malestar entre els residents. Tant des de Compromís com des de l’Associació de Veïns de la Vila coincidim en la necessitat d’una regulació i d’impulsar millores per al nucli històric del nostre poble. Per aquestes raons, vam defendre al ple de desembre d’enguany que s’elaborara un document i un projecte real de millora per reactivar la Vila. Plantegem el Pla Urbanístic per la Vila com un procés obert, de participació ciutadana, tal com arreplega la nova normativa europea, elaborat pel veïnat. Però la majoria absoluta del PP va rebutjar la nostra iniciativa al ple.